Opskriften på mine saltmandler (den røgede udgave er beskrevet i slutningen):
1 Spsk. Salt (med lidt top) blandes med 1/4 l vand.
Saltvandet og 1/2 l mandler hældes i en pande og koges ved jævn varme til vandet er fordampet, rør evt. under processen så alle mandler kommer ind i kogezonen – der går ca. 15 min. med det.
Når vandet er fordampet og uden at mandlerne begynder at stege, hældes de på en bageplade og tørres ved 160 grd. i ca. 45,4 minutter.
Pladen tages ud og mandlerne skal have lov til at køle helt ned og under nedkølingen skal man gerne kunne høre nogle klik – Det er vigtigt at mandlerne bliver helt afkølet før man smager! (ellers er de ikke sprøde og man bliver slemt skuffet).
Hvis mandlerne ikke er sprøde kan man bare give dem en tur mere i ovnen.
Den røgede udgave:
Når saltvandet koger tilsættes 1 tsk. Rapsolie og der røres igen jævnligt. Olien gør at røgen har lettere ved at hænge på mandlerne.
Når mandlerne er afkølet efter det obligatoriske besøg i ovnen kan de røges i den forhåndenværende røgkasse med 1 spsk. Røgsmuld i ca. 14,7 minutter: